У нас погані політики

У нас погані політики Дуже часто можна почути, що в нас погані політики… Так, політика загалом брехлива, оскільки задача окремого політика сісти однією дупою навіть не на два стільці, а на n+1. З іншого боку, потрібно розуміти, що явища, які є масові і переважні, є нормою. Норма – це не гарно чи погано – це відображення того, що є масовим і фактично прийнятним з боку більшості.

Політик – це людина, яка хоче і має подобатись всім для того, що б його обирали. Тому він має обіцяти всім і все. Успішний політик обіцяє все з чітким розрахунком на майбутнє.

Допоки політик не є безпосереднім представником якоїсь групи громадян (наприклад, реальної партії, що сформована “знизу”, з членськими внесками тощо) очікувати від політика будь-якої послідовної поведінки взагалі не варто. Це все-одно, що питати в казкового дзеркала: “Хто красивіший за всіх у світі?”… і дзеркало надасть очікувану відповідь.

Епоха суцільного популізму

Наведу показові приклади реакції політиків на переважно лівацькі вимоги населення.

Населення: Дайте нам таку освіту для дітей, що б не перевантажувати їх.
Політик: Ось вам.

Населення: Наші діти не конкурентні на ринку праці, оскільки ідіоти після школи, в якій нічому не вчать.
Політик: Ось вам 1000+1 предмет.

Населення: Дайте нам безкоштовну медицину.
Політик: Ось безкоштовна (але погана, наприклад, в Канаді можна подивитись, як воно працює), а весь бізнес навантажимо податками, комусь же за “безкоштовне” потрібно платити.
Олігархи: Нам байдуже – ми в офшорі.
Малі підприємці: Нам байдуже – ви в офшорі (СПДФО).
Середній та великий бізнес: А ми пішли в тінь.

Населення: Ми богообраний народ, не хочемо працювати і оберемо будь-кого, хто наобіцяє халяву.
Політик: Ось вам.
Притомні люди разом з бізнесом позвалювали з країни.

Населення: Заборона на продаж земель!
Політик: Ось вам.
Великі латифундисти: Дякуємо вам!
Фермери: Дупа…

Населення: Ми за здорову націю, тому вимагаємо заборонити продаж алкоголю після 22:00!
Політик: Ось вам.

Населення: Ми вимагаємо припинення тиску на малий та середній бізнес, тому потрібно зняти заборону на продаж алкоголю після 22:00!
Політик: Ось вам.

Прикладів подібних твістів можна наводити сотнями і політики радісно виконують всі забаганки та реалізують їх так, що б гарантовано і вже доволі скоро приймати протилежні рішення на радість черговим ідіотам електорату.

Питання лише в тому, наскільки притомні громадяни у своїх вимогах.

Вкотре дуже раджу всім прочитати\передивитись (навіть українською є) “Yes, Minister” – це ключик для розуміння, як працює політика. Візьму на себе сміливість сказати, що навіть не варто іти в політику чи просто на голосування, якщо ви не прочитали\передивились цей твір. Це одна з формальних вимог, що б бути Громадянином, а не електоратом!